تحلیلی بر منطقه تجاری بانه - بخش سوم و پایانی
تلفیق نهایی تجارت با صنعت اکوتوریسم :
در بخش نهایی به تلفیق تجارت با صنعت اکوتوریسم پرداخته می شود. ابتدا با دو توضیح زیر در ارتباط با تنوع در جوامع زیستی و تجارت در اقتصادجهانی؛ که در امر تلفیق موثر است ، پرداخته می شود.
1- نقش تنوع در جوامع زیستی:
از تنوع به عنوان یک راز شگفت انگیز در جهان طبیعت نامبرده می شود.در تلفیق نهایی سعی می گردد با الهام از پدیده تنوع ، ساختارهای اقتصادی و اجتماعی و نهایتا سیاسی را برآن مبنا که از اصول شناخته شده و حیاتی جوامع زیستی در این کره خاکی است ، سازماندهی گردد.
برآوردها نشان می دهد که حدود دو میلیون گونه موجود زنده در کره زمین، شناسایی و احتمال می رود ، چند برابر آن که هنوز ناشناخته اند، وجود داشته باشد.
ارزش واهمیت این موضوع(تنوع گونه ها) آنچنان جهانی گردیده که سازمان ملل در سال ۱۹۹۲ کنفرانسی را در باره حمایت از محیط زیست در ریودوژانیرو برگزار کرد و یکی از دستاوردهای آن انعقاد پیمان تنوع زیستی است که ایران هم این معاهده رادر سال ۱۳۷۵ تصویب و به عضویت آن در آمده است.
امروزه دانشمندان بعد از سالها بررسی و تجزیه و تحلیل در ابعاد جهانی متفق القول هستند که هر چه تنوع گونه ای در یک مکانی بیشتر باشد،آن محیط از لحاظ اجتماعی ، اقتصادی و سیاسی در درجات بالاتری قرار دارد و همین امر در مقابله با نارسایی های درونی و بیرونی اکوسیستم ها می تواند از پایداری و ثبات بیشتری به نسبت مکانهای که دارای کمترین تنوع گونه ای هستند ، برخوردار گردند.
دراینجا تلاش می گردد. با ذکر مثال زیرین ارزش و اهمیت تنوع گونه ای را به شیوه ای دیگر و ساده تر بیان گردد.
در زبان کردی به گونه صنوبر، "چنار" گفته می شود به تمامی درختان چنار در یک منطقه و مشابه آن به عنوان یک گونه نگریسته می شود با این توضیح ساده وجود دو میلیون گونه روشن تر می گردد. در غالب مناطق کردستان و کشور ما، مردم با قلمه گرفتن از آن به کشت وتوسعه آن با نام قلمستان چنار اقدام می نمایند. اگر همه قلمه ها از یک درخت فراهم شده باشند، میگویند آن قلمستان از یک گونه با کم ترین تنوع شکل گرفته است . چنین توده ای تاب مقاومت در مقابل یک سیل یا یک طوفان و یا یک آفت را نداشته و غالب درختان آن در هم می شکنند. لذا با یک پیامد ناگوار سریعا دچار تنش و خسارت اقتصادی فراوانی برای کسی که سالها در احداث و پرورش آن کوشیده به همراه خواهد داشت .
در مقابل اگر همین اتفاق در یک جنگل که از چندین گونه (از انواع درختان مختلف مانند بلوط ، گلابی ، زالزالک .....) تشکیل گردیده، اگردر شرایط فوق قرار گیرد، یک یا چند گونه آن تاب تحمل طوفان را نخواهند داشت اما بقیه گونه ها به آسانی می توانند در مقابل طوفانها پایداری از خود نشان دهند. لذا خسارات وارده به خاطر گوناگونی درختان مختلف (تنوع گونه ای) به حداقل میرسد. اصولاً رمز پایداری جنگلها و همه جوامع زیستی در کره زمین بر همین مبنا استوار گردیده است.
با توجه به توضیحات بالا که با تقلید و پیروی از طبیعت بنا نهاده شده و امروز این اصول در مهمترین دانشگاههای جهان تدریس و دنبال می گردد ، سیتم تک بعدی تجارت در بانه را (مثال قلمستان) با تلفیق صنعت اکوتوریسم در کنار هم ، به عنوان مکمل (تنوع) قرار می دهیم تا درآمدی پایدار در گوشه ای از سرزمین پهناور کشورمان ، برای مردمی که خود خالق و مبتکر این تجارت نوین در بانه گردیده اند، فراهم شود .
2 – نقش تنوع دراقتصاد:
در ابتدا با نمایش دو تصویر زیر در یک فعالیت اقتصادی یکی مربوط به چند دهه گذشته و دیگری مربوط به یکی دو دهه اخیر پرداخته می گردد.
در تصویر اول نمایی از اولین حرکت موسس شرکت سامسونگ آقای پیونگ چول در کره جنوبی است. که به منظور فروش شکر و برنج در سال 1938 میلادی مغازه کوچکی راراه اندازی کردونام آنرا سام سونگ گذاشت. سامسونگ به زبان کره ای به معنای سه ستاره است. منظور پیونگ چول از سه ستاره، اهداف سه گانه شرکتش بود: بزرگ ، پرقدرت و تا ابد باقی بماند.
(1) مغازه قدیمی برای فروش شکر و برنج
(2) مقر اصلی شرکت سامسونگ در کره جنوبی
هر چند موسس شرکت سامسونگ از قبل با برنامه ریزی و هدفی مشخص پا به عرصه فعالیت اقتصادی ساده ای گذاشت بود، اما چون مصمم و پیگیر بود ، امروزه صاحب یک امپراطوری عظیمی با نام سامسونگ گردیده است. این مجموعه سامسونگ شامل شرکت های متعدد و فعال در زمینه های مختلف مانند الکترونیک، صنایع سنگین، خودروسازی، ساختمان سازی، امنیت، بیمه، تبلیغات و غیره است (تنوع در فعالیتها) و دارای 344 هزار کارمند است و در سال 2010 توانست 220 میلیارد دلار سود کسب کند. این میزان سود، دو برابر درآمد سرانه ملی کشورهایی چون قطر، کویت، مراکش و عراق است. اگر سامسونگ یک کشور بود بر اساس آمارهای سال 2006 می توانست رتبه 35 قدرت اقتصادی در جهان را داشته باشد. دفاتر شرکت سامسونگ در یک یا چند ساختمان خلاصه نمی شود بلکه این شرکت، هشت شهر از شهرهای کره جنوبی را با نام شهرهای دیجیتالی سامسونگ در اختیار دارد. در این شهرها کارمندان سامسونگ مشغول به فعالیت هستند. این شهرها دارای بانک، بیمارستان، ورزشگاه، رستوران و شهربازی هستند.
رفت و آمد میان این هشت شهر مثل رفت و آمد میان دو کشور است. همه خودروها و افرادی که به این شهرها وارد و خارج می شوند تحت بازرسی قرار می گیرند. نباید هیچ گونه موبایل، دوربین، لپ تاپ یا کارت اعتباری از شرکت سامسونگ خارج شود.
هر وسیله ای که در این شهرها استفاده می شود در این شهرها، باقی می مانند.
نتایج حاصل از دو مثال فوق عبارتند از:
اولین نتیجه کسب شده در دو زمینه (تنوع زیستی در جهان طبیعت و اقتصاد) ذکرشده نشان می دهد هر جا تنوع در تولیدات بیشتر گردد ، هم افتصاد پویا به همراه دارد و هم پایداری بیشتر.
دومین نتیجه آن است که شرکت سامسونگ با مجموعه ای از ساختمانهای شیک و مدرن دیدگاه جهانیان را به طرف خود جلب کرده است.
نتیجه سوم اینکه این شرکت با اهداف خاصی پا به میدان گذاشت و با مدیریتی آگاه، سربلند ومقتدر در گستره جهانی به فعالیت دائمی خود ادامه می دهد.
نتیجه چهارم کسب درآمد نجومی و ایجاد کار و اشتغال در ابعاد وسیع
بنابراین بحث نهایی را باتوجه به نتایج فوق در بندهای زیرین دنبال می نماییم:
الف – مروری بر شرایط کلی جامعه
ب - مروری بر مقالات اکوتوریسم و تحلیلی بر منطقه تجاری بانه
ج – تلفیق نهایی اکوتوریسم و منطقه تجاری بانه
الف - مروری بر شرایط کلی جامعه:
هرچه سطح دانش و تکنولوژیها گسترش می یابد، زندگی از حالت سنتی به طرف یکجا نشینی و کاهش تحرک و در مقابل آن، استفاده از وسایل مدرن لوازم خانگی و وسایل ارتباط جمعی افزایش و از سوی دیگر با تولیدات مواد غذایی و فرآوری شده متنوع و گسترده افزوده می گردد.
پیامدهای ناشی از عوامل ذکر شده ، پرخوری ،چاقی، عدم تحرک ، تنبلی، عدم تمایل به کار، افزایش فشارهای روحی و روانی، گسترش بیماریهای جدید و در بعضی مواقع آفات و بیماریهای غیر قابل کنترل چه در ابعاد انسانی و جانوری و چه گیاهی ......در جامعه ظاهر خواهد شد.
ازابعاد اجتماعی، اقتصادی و سیاسی: جوامع محلی با استفاده از وسایل ارتباط جمعی در ابعاد جهانی ، کم کم از حالت سنتی خارج و به سوی زندگی جدید تری حرکت خواهند کرد.دراین زندگی جدید که گاها با نام مدرن از آن یاد می کنند بخشی ازآداب و رسوم قومیت ها و ملیتهای مختلف تحت تاثیر تبلیغات و القائات نا درست، اما مستمر و پیگیرتوسط رسانه ها و به ویژه شبکه های ماهواره ای با آب و تاب فراوان ، اما بی اساس ولی جذاب قرار می گیرند پیامدهای ناشی از آن متاسفانه در بعضی از حالات آنچنان تاثیر گذار خواهد بود که در طی یک دهه بنیان خانواده ها را از هم خواهد گسست ،که در زیر به بخشی ازآنها اشاره خواهد شد.
- لباس های محلی جای خود را به البسه های به اصطلاح فرنگی خواهند داد.
- زبانها و گویشهای محلی با درهم آمیختگی با سایر واژه ها دستخوش دگرگونی خواهد شد.
- مواد غذایی سالم محلی جای خود را به مواد غذایی فرآوری شده و آماده، با انواع و اقسام مواد آغشته به مواد شیمیایی ، نگهدارنده و پرچرب اما در مقابل لذیذتر و خوشرنگ تر خواهند داد.
- پرخوری، چاقی، تنبلی، استرس، بی حوصلگی و...... افزایش خواهند یافت.
- اشعه های مضر ناشی از کاربرد وسایل مدرن مانند ماکروفرها و امثال آن توسعه خواهند یافت.
- چشم هم چشمی ها زندگی را بر طبقات فقیر تا متوسط را تحت فشار قرار خواهد داد.
- روابط فی مابین جوانها به شکلی دیگر برای آنانی که تاب تحمل این چنین محیط هایی را تاب نخواهند آورد، بیشتر خواهد شد.
- زنان خانه دار و سنتی ما وارد سیستمهای زندگی نوین خواهند شد و فرصت برای تهیه مواد غذایی لازم برای خانواده ها را به حداقل خواهند رساند.
- سیستمهای تولید مواد غذایی آماده وآشپزخانه ها و سرویسهای ارائه خدمات چند برابر گذشته خواهد شد.
- زنان بیشتر از مردان تحت تاثیر شرایط مدرنیته قرار خواهند گرفت.
- روابط خانوادگی از حالت سنتی و یک پارچه به سمت بی بند وباری بیشتر حرکت خواهد کرد.
- روابط فی مابین خانواده ها و نسلها تا حدودی از هم گسیخته خواهد شد.
- کنترلها بر افراد خانواده توسط والدین به حداقل خواهد رسید.
- درآمد خانواده ها با یک حقوق یا دو حقوق عادی کارساز نخواهد بود
- مهاجرتها به اقصی نقاط توسعه بیشتر خواهد یافت.
- حاشیه نشینی با دهها پیامد ناگوار در مناطق شهری گسترش خواهد یافت .
- جوانها غالبا پر توقع ، خشن ، پرنیاز و خواهان کسب درآمدهای کلان در اندک زمان..... با دهها پیامد نامناسب و ناگوار به دنبال آن ............ والی آخر
در چنین فضایی انسانها، دوست دارند محیط سنتی خود را،که تا کنون به جزعقب ماندگی از دنیای مدرن چیز بیشتری را برای آنها به ارمغان نیاورده ، رها و دل به دریا بزنند. غافل از اینکه شنا کردن در رودخانه های محلی با عمق اندک با شنا کردن در دریاهای پر تلاطم و وحشی را نیازموده، به ناچار گرفتار شبکه های نامتعادل....... خواهند شد.
با نیم نگاهی به مقاله هنر بهتر زیستن در سایت بانه پدیا، تا به خودآییم که در کجا قرار داریم ، می بینیم که تاثیر محیط های خشن و مستهجن صفحات زندگی ما را علی رغم میل باطنی مان (محیط ناسالم و افراد تشکیل دهنده آن) رقم خواهند زد و باید گوش به فرمان آنها، گام بر داشت .
پیامدهای ناشی از اینگونه محیط ها، هم برای خانواده ها و هم برای کشوری که درآن زندگی می نماییم اثرات سویی را به دنبال خواهد داشت.
البته باید دانست که همه نکات ذکر شده برای غالب احاد جامعه اتفاق نخواهد افتاد، بلکه در این روند تعدادی از خانواده هایی که بیشتر تحت تاثیر شبکه های القا کننده و گمراه کننده قرار گرفته اند، روی خواهد داد. اما بازتاب پیامدهای آن محیط اجتماعی را تحت تاثیرقرار خواهند داد.
نگاهی به ادارات دادگستری در استانها بیندازید که چگونه فضای این گونه امکان، شلوغ و پرازدحام گردیده است. تعدادی معتقدند اگر می خواهید، ساکنان شهری را محک بزنید و فرصت برای مطالعه آن شهر ندارید به اینگونه امکان سری بزنید تا از روی ازدحام یا خلوت بودن آن به توان به مسایل و مشکلات آن شهر پی برد.
به هر حال زندگی دراین فضای چند بعدی که از یک طرف با باورها و سنت های نیکان ما گره خورده و از سوی دیگر با دنیای بی رحم بیرون از محیط اجتماعی کوچک ما سر و کار دارند تا حدی قابل قبول است. اما هر گونه بی توجهی، ابعاد فاجعه را چند برابر خواهد کرد.
در این تصاویر فشارهای روحی و روانی و پر خوری را که گریبانگیر جامعه گردیده مشاهده می کنید
ب - مروری بر مقالات اکوتوریسم و تحلیلی بر منطقه تجاری بانه :
تجارت در بانه به شریان حیاتی ساکنان آن مبدل گردیده است. برای تداوم بخشیدن به این شریان حیاتی، بازاریان و تجار بانه ای ناچارند تمامی اصول و شگردهایی که لازم و ضروری است و در مقالات مربوطه در سایت بانه پدیا به بخشی از آنها اشاره شده بکار گیرند تا این جریان به طور پیوسته و مداوم ادامه یابد.
بنابراین در این مسیر هیچ شک و تردیدی وجود ندارد. اما باید دانست که شریانهای حیاتی هر فرد که وظیفه خون رسانی و مواد غذایی و اکسیژن لازم برای تک تک سلولهای بدن را بر عهده دارند ، تا جوان و پر انرژی هستیم همراه و همگام با ما در ارتباطی متقابل حرکت خواهند کرد . اما با بالا رفتن سن و تغذیه نامناسب و غیر متعارف، رگهای اصلی و فرعی ما با رسوب چربی در دیواره رگها دچار گرفتگی می شوند. اگر انسان آگاه به شرایط روز باشیم با آغاز اولین آثار و علایم تنگی نفس ، سریعا به پزشک متخصص مراجعه و با درمان و مراقبتهای لازم، این بار به دور از هرگونه بی توجهی و سهل انگاری تلاش می نماییم در مقاطع زمانی لازم با انجام آزمایشات کلنیکی از هر گونه تکرار، دوباره آن جلوگیری نماییم .
اگر انسان بی توجهی باشیم، با وجود درد در قفسه سینه و تنگی نفس آن را، ناچیز شمرده و عاقبت سکته قلبی گریبانگیر ما خواهد شد. این بار یا شانس همراه ما خواهد بود یا با از دست دادن بخشی از ماهیچه های قلب یا سایر اندامها ی حساس (چشم ...)و مرتبط با آن ، تا پایان عمرگرفتار خواهیم شد.
در تحلیلی بر بازار تجاری بانه ما این گونه واکاویها را ذکر کرده ایم.
. توصیه ما این است که با تداوم مشتری مداری ، بالا بردن کیفیت ، کاهش سود در زمانهای بحرانی .... تداوم بخش این بازار باشند.
ما در مقالات ارائه شده تلاش نمودیم که هنرها و راه و روش آنرا با سبکی متداول در دنیای تجارتی ،که خود خالق و مبتکر آن بوده اند ، یادآوری نماییم.
حفاظت و صیانت از آنهمه سرمایه گذاری در امر مجتمع ها و کالاها و خدماتی که تا کنون به عمل آمده ، نیازمند چاره اندیشی است.
یکی از بهترین طرحهایی که می تواند تداوم بخش تجارت در بانه باشد تلفیق آن با صنعت اکوتوریسم است. تا اگر روزی روزگاری مشکلی حادث گردید به توان با چرخشی ساده و در مسیری دیگر که زمینه های آن از قبل آماده شده ، فعالیتهای خود را دو چندان نماییم.
در مقالات اکوتوریسم و سایر مقالات قرار داده شده در سایت بانه پدیا،به اماکن گردشگری فراوان ، جاذب و رویایی اشاره شده است. بر پایی چند موزه و آثار طبیعی و فولکلوریک محلی،ایجاد تله کابین بر فراز کوه آرببا، برپایی چند هتل و رستوران آبرومند ، برپایی یک نماد یا تندیس ملی بر فراز کوه آرببا، ایجاد سینمای روباز در پارک فعلی پیرمرداد، ایجاد نمانورهای عالی و تاباندن آن بر بخش قابل رویت آربابا که از غالب نقاط شهر بانه به خوبی دیده شود و حتی مشابه آن در بخش تجاری بانه برای زیباسازی و بهره مندی از جذابیتهای آن .... دهها و صدها عامل دیگر می تواند چهره شهر بانه را از حالت تک بعدی به سمت چند بعدی ( تنوع کالا و خدمات ....) متحول نماید. به این ترتیب بانه با دو بخش تجاری و توریستی در منطقه آرببا و پیرمراد ساختار جدیدی بر شهر بانه سایه خواهد افکند و در چنین فضایی همه استفاده خواهند کرد. حتما می دانید که در بعضی از مناطق توریستی جهان استفاده از نمانورها یکی از بهترین جاذبه ها محسوب می گردد. مانند؛ آب نمای موزیکال و رقص نور، استچ رقص ال ای دی ،آبنمای موزیکال پرتابل،... نمونه های آن در کرج ،مشهد ،اهواز، اصفهان و چندین شهردر ایران می توان مشاهده کرد، که توسط شهرداریهای محل نصب و اداره می شوند. این شیوه ها در غالب نقاط توریستی جهان مانند فرانسه گردشگران فراوانی را به خود جذب کرده است.
به نظر می رسد شهرداری بانه نتوانسته همگام با توسعه تجارت در بانه در ابعاد مختلف خود را هماهنگ سازد. شهرداری با توجه به توان اقتصادی و اجرایی مناسب می توانست خود پایه گذار شهری توریستی و دیدنی می بود. امید آن است که با همتی که در وجود آنها نهفته است تهدیدها را به فرصت های عالی برای بانه مبدل سازند و مردم را وادار نمایند که همگام با برنامه ریزی مناسب جایگاههای مناسب را پوشش داده و با شرایط ویژه آن را به گروههای جوان و علاقمند واگذار تا از رهگذر آن شهری آباد و دیاری پر رونق را به ارمغان آورند.
استادیوم جواهر لعل نهرو در هند
در چنین شرایطی اگر در مقاطع زمانی تجارت با اندکی رکود مواجه شد ، صنعت اکوتوریسم به تواند با جاذبه های ممتازش مسافرین خسته از زندگی ماشینی را در پناه دره ها و دامنه های سرسبز بانه پذیرا باشد.
بکارگیری این هنرها و اینگونه فعالیتهای مستمر در غالب نقاط ایران و جهان با رشد و بالندگی هر چه بیشتر ادامه دارد. چرا ما از این همه منابع خدادادی که در اطراف ما قراردارند، همانند دیگران بهره مند نشویم.
ما در دو مقاله موجود در سایت بانه پدیا که خود جای تشکر و قدر دانی از گروهی جوان خوش فکر و فعالی که سختی راه اندازی و تداوم بخشی به سایت بانه پدیا را در سرلوحه اهداف خود قرار داده اند و می کوشند با تلاشهای به عمل آمده مسیر را برای رونق هر چه بیشتر این بازار تجاری باز نمایند جای تشکر و سپاس ویژه دارد.
ج – تلفیق نهایی اکوتوریسم و منطقه تجاری بانه:
اگر مسئولین شهر بانه همت کنند وهمشهریان ما در بانه با سرمایه گذاری مناسبی در ارتفاعات کوه آرببا، با ایجاد چند نوع جاذبه گردشگری مانند نمادی از کاوه آهنگر یا یکی از بزرگان و اندیشمندان صاحب نام بانه یا کردستان بر فراز کوه آرببا، ایجاد جاده ای پر پیچ و خم ولی جالب و جذاب و در کنار آن چند اثر هنری بی نظیر و هماهنگ با محیط کوهستان در طول مسیر راه و ایستگاههای بین راهی به آرببا ،ایجاد نمایند.
تا بر جلوه های گردشگری بانه در کنار تله کابینی مجهز به امکانات روز بتواند پذیرای صدها و بلکه هزاران نفر انسان خسته از زندگی ماشینی که روح و جسم آنها گرفتار کرده، باعث تسلای آرامش روحی و روانی آنان گردد.
با نیم نگاهی به درآمد حاصل از گردشگری در جهان امروز( دهها برابر منابع نفت و گاز) ، بدانید که اگر بتوانید امکانات اولیه را در حد استانداردی فراهم نمایید در عرض چند سال خواهد توانست، به عنوان یکی از مناطق کلیدی غرب کشور مورد توجه گردشگران و علاقمندان قرار گیرد.
زیرا محیط های طبیعی، خود انرژی بخش و انرژی زا هستند ودر بطن آنها می توان دهها ایده و خلاقیت نو را کشف کرد، گردش و گشت و گذر در چنین محیط هایی، باعث تقویت روحیه همکاری و همبستگی بین انسان تماشاگر و طبیعت فراخنا که با مناظر طبیعی و زیبایش، مارا به دامان خود می گشاند، تا از هوای تازه و پاکش، با نسیم های روحبخشش ، چهره های خسته مسافران را نوازش نماید، بهره های فراوان ببریم . در چنین فضایی که به دوراز دود و سرو صدای کارخانجات و کارگاهها و سر وصدای ماشین ها، که همگی آنها در داخل شهرها دست در دست هم داده و تاثیرات مخربی بر روح و روان ما می گذارند، می توانیم سلامتی و نشاط قبلی خود را بازیابی و این بار، با توان و انرژی بیشتری ، به کار و زندگی قبلی خود سرو سامان جدیدی ببخشیم .
هر چند تا دهه گذشته به دلیل فقر اقتصادی مردم ناچار بودند جنگلها راتخریب و نابود سازند اما امروز به مدد اشتغالزایی در ابعاد تجاری و گردشگری می توانند آنها را احیا و بازسازی نمایند تا از تولیدات بی پایان آنها ، مانند: تنظیم جریانهای آبی، جلوگیری از فرسایش خاک، تعدیل آب و هوای محیط و تامین آب مورد نیاز اراضی کشاورزی، پشتوانهای مطمئن برای زمینهای کشاورزی واقع در پایین دست ، افزایش تولید و ارتقای کیفی محصولات کشاورزی....... بهره مند گردند.
از طرفی هر هکتار جنگل قادر به ذخیرهسازی 500 تا 2 هزار متر مکعب آب است. ضمن اینکه زمان نفوذ یک لیتر آب در جنگل حدود 7 دقیقه و در اراضی کشاورزی 46 دقیقه است، در حالی که در مناطق غیر جنگلی این زمان به حدود 4 ساعت افزایش مییابد.
به عبارتی توان نفوذپذیری نزولات در خاکهای جنگلی 40 برابر اراضی غیرجنگلی است. پوششهای گیاهی بهویژه درختان در کاهش آلودگی هوای ناشی از سوخت واحدهای صنعتی، خودروها و منازل تاثیر بهسزایی دارند. به ویژه در چند سال اخیر که به خاطر نفوذ ریزگردها از عراق به داخل ایران هوای ناپاکی غرب کشورمان را فرا گرفته وجود جنگلهای زیبا می تواند در پاکسازی این ناپاکی ها بی نهایت موثر باشند.
جنگلها از مصرف کنندگان عمده دی اکسید کربن ناشی از سوختهای یاد شده هستند. جنگلها با انجام عمل فتوسنتز یکی از منابع مهم تولید اکسیژن مورد نیاز جانوران و انسان به شمار میآیند، به طوری که هر هکتار جنگل قادر به تولید اکسیژن مورد نیاز دست کم ده نفر در طول سال خواهد بود. از طرفی جنگل با تولید ماده ای به نام فیتونسید کشنده و نابود کننده میکربهای مضر در هوا را ایفاد خواهند کرد.
هوای محیط جنگلی خنکتر از فضا های غیر جنگلی است. در جنگل، ترکیبی از آوای دلنواز پرندگان، جریان آب درهها و رودخانهها و به هم خوردن برگها و شاخهها به روح و روان آدمی آرامش میبخشد. جنگل همچنین در زیباسازی محیط زندگی جوامع بشری جایگاه ویژهای دارد. از همه مهمتر جنگل ها شش های زمین هستند و بیش از ۴۰ درصد از اکسیژن مورد نیاز موجودات زنده را گیاهان تأمین می کنند. ضمننا هر هکتار جنگل، سالانه ۵/۲ میلیون تن اکسیژن تولید می نماید و ما انسانها بدون وجود اکسیژن در هوا دچارمشکلات تنفسی می گردیم. پس حفظ جنگلها به خاطر تداوم زندگی همه جانداران امری واجب است.
با توجه به نکات فوق و نتیجه گیری از تنوع زیستی و اقتصاد در ابتدای مقاله ، می بینیم که هم بر منابع اقتصادی شهرمان افزوده می گردد و هم با حفاظت و صیانت از آنها زیباییها را بار دگر به طبیعت شهرمان بر می گردانیم و نهایتا با ورود گردشگران و مسافرین فراوان رونق اقتصادی پایداری پیشاپیش ما خواهد بود.
در ضمن با توجه به مثل فارسی "کس نخواردپشت من جز انگشتان دست من" ، تا شما همت نکنید کسی یاریتان نخواهد داد . شما باید بخواهید ، سرمایه گذاران همت کنند و دولتمردان مسیرها را برای رونق اقتصادی باز بگذارند و آنرا در پیچ و خمهای بورو کراسی قرار ندهند. در چنین فضایی همه طبقات اجتماعی با ایجاد کار و اشتغال بهتر ، بهر ه مند خواهند شد و عقب ماندگیها زدوده خواهند شد.
نکته بعدی اینکه مناطق گردشگری را هم می توان در طول مسیر جاده سقز به بانه به ویژه از کیله شین به سمت بانه یا در طول همان رودخانه تا روستای بله جر توسعه داد. با وجود سد آبی بانه می توانید آبشارهای زیبایی را با پمپاژ آب به ارتفاعات توسعه داد کاری که روستاییان با ساده ترین شیوه در گردنه های پرپیج و خم گردنه خان به انجام رسانده و بر زیباییهای مسیر جاده اقدام نموده اند.
یافتن غارها ، آبشارهای طبیعی ، روستاهای زیبا با مناظر زیبا ...همه می تواند الهام بخش گردشگری در بانه باشد.و با گذاشتن تورهای کوتاه مدت می توان جذابیتها را افزایش داد.
هدف از قرار دادن تصاویر ، ارائه دور نمایی از آنچه تا کنون برای زیبا سازی کوه آرببا بیان گردید، می باشد. تا دیدگاه آنانی که انشا.. مشوق برقراری این مجموعه های متنوع خواهند شد، ایده هایی را در ذهن خود داشته باشند. به عنوان نمونه بر فراز ارتفاعات نهایی آرببا ، جایی که از داخل شهر بانه قابل رویت باشد ، مجسمه ای با ارتفاع 20 تا 30 متر در درون طاقی کسری مانند ، و با فضایی رویایی ایجاد گردد. یا در ایستگاههای بعدی به سمت پایین می توان ، مجسمه هایی از بزرگان و اندیشمندان کرد ، محصولات و تولیدات کشاورزی بانه مانند انگور سیاه که با توجه به کیفیت والای آن بسیار با ارزش است به عنوان یک مجسمه در اواسط کوه آرببا قرار داده شود. یا در بخشی از این کوهستان زیبا جاده ای ماشین رو یا پیاده روی پرپیج و خم ولی جذاب و دیدنی و از همه مهمتر مسلط بر شهر بانه ایجاد نمایند. تا آنانیکه از طریق پیاده روی عازم این کوه می شوند و یا آنانیکه از طریق تله کابین عبور خواهند کرد با دیدن این نمادها و بازدید از موزه های آثار منطقه ای و فون ( جانوران ) و فلور ( گیاهان) منطقه بر تنوع آثار به وجود آمده بیفزایند.
بدانید که با اجرای این جلوه های زیبا و با تبلیغات مداوم و پی گیر می توان آنرا همانند منطقه تجاری در طول چند سال به منطقه گردشگری خوبی مبدل کرد.
اجرای این امکانات نیازمند توان مالی و همکاری بی نظیر فرمانداری و به ویژه شهرداری بانه با توجه به درآمدهای کلانی که به خاطر مجتمع های تجاری فراوان نصیبش گردیده .... و توانمندان بازاریان بانه ، که خوداز بانیان و بنیان گزاران بازار بانه بوده اند ، این امکانات لازم را فراهم نمایند . تا جوانان پرشور ماهم شاهد ایجاد کار و تلاش گردند و هم شاهد شکوفایی و رونق هر چه بیشتر شهرشان گردند.
در پایان یاد آوری می گردد:
این کار شدنی است همچنانکه موسس سامسونگ با هدف گذاری مناسب وتلاش فراوان توانست به بزرگترین امپراطوری جهانی دست یابد و یا جنگل با توجه به تنوع گونه های گیاهی می تواند حافظ و پاسدار امنیت اقتصادی و اجتماعی ما باشد. شما هم می توانید فقط همت والا و همکاری و هماهنگی جمعی را می طلبد. به امید آنروزی که شاهد پیوند عمیقی بین تجارت و صنعت اکوتوریسم در بانه باشید.
بازنشسته مرکز تحقیقات جنگلها و مراتع استان کردستان است.محمد فتاحی 9 جلد کتاب را در زمینه جنگلهای زاگرس در کارنامه خود دارد.محمد فتاحی لیسانس و فوق لیسانس خود را از دانشگاه تهران در رشته مهندسی جنگلداری در سالهای 1355 و 1359 اخذ نموده است.
لیست پست های محمد فتاحی