راهنمای خرید لپ تاپ
تفاوت لپ تاپ های مختلف در چیست؟
موارد مختلفی وجود دارند که قبل از خرید یک لپ تاپ باید از آنها اگاه باشید.از آنجایی که اهمیت لپ تاپ ها برای شما به این مطلب بستگی دارد که شما برای چه کاری می خواهید از آن استفاده کنید، بنابراین نمی توان تعریفی مشخص برای بهترین لپ تاپ در نظر گرفت.
صادقانه باید گفت که حتی ارزانترین لپ تاپ های موجود در بازار هم امروزه چیزی بیشتر از نیاز کارهای اداری و شخصی معمول مانند تایپ، استفاده از اینترنت، کارهای معمول بر روی فایل های صوتی و تصویری نظیر تهیه CD آهنگ و یا ویرایش عکس و ... را در اختیار استفاده کنندگان از این وسایل قرار می دهند.
در صورتی که شما از آن دسته از کاربرانی هستید که علاقند به جدیدترین بازی های موجود هستید، نیاز دارید در مورد پردازنده سیستم دقت بیشتری به خرج دهید. همچنین کسانی که به صورت حرفه ای بر روی ویرایش فایل های صوتی و تصویری کار می کنند وبه عنوان مثال از نرم افزارهای پیشرفته نظیر Final Cut Pro یا Adobe Premiere استفاده می کنند نیاز به دستگاهی با کارت گرافیک و پردازنده قوی تری دارند.
گاهی نیز ملاک انتخاب می تواند وزن و ابعاد لپ تاپ باشد. این در مورد کسانی که نیاز به همراه داشتن وسیله در کار خود می باشند مهم خواهد بود. مورد دیگر نوع و قابلیت باتری لپ تاپ است که در مواردی ممکن است حتی نیاز به تهیه باتری دوم نیز احساس شود.
برای اینکه در نهایت بتوانیم راهنمایی مناسب برای شما در هنگام خرید لپ تاپ تهیه کرده باشیم، به بررسی اجزای تشکیل دهنده آن که در هنگام خرید باید مورد توجه قرار گیرند می پردازیم.
اجزای تشکیل دهنده کامپیوتر (لپ تاپ)
موارد اساسی که در هنگام خرید باید مد نظر قرار گیرند مربوط به مشخصات اصلی می باشند که عبارتند از:
1- پردازنده (cpu)
2- حافظه (memory)
3- هارد دیسک (hard drive)
4- کارت گرافیک ( graphic card)
در مرحله بعد شما ممکن است نیاز به بررسی موارد زیر نیز داشته باشید:
عمر و مشخصات باتری
مشخصات دیسک نوری(سی دی و دی وی دی)
کارت وایرلس(بیسیم)
ابعاد و کیفیت صفحه نمایش
طراحی کلی وسیله و ابعاد و وزن آن
پورت های اتصال وسایل جانبی(یو اس بی، بلوتوث، کارت ریدرو ...)
و در نهایت شما پس از انتخاب کالا نیاز به بررسی موارد زیر خواهید داشت:
گارانتی کالا
پشتیبانی فنی فروشنده
سیستم عامل(ویندوزxp ، ویندوز ویستا، ویندوز سون، لینوکس و ...)
وسایل جانبی نظیر موس، کیف، موس پد و ...
با این مقدمه هر کدام از4 مشخصه اصلی ذکر شده را به صورت مختصر توضیح می دهیم.
1- پردازنده:
به طور معمول اولین و مهمترین موردی که باید مورد توجه و بررسی قرار گیرد پردازنده است. دو شرکت اصلی تولید کننده پردازنده عبارتند از اینتل و AMD که هر دو پردازنده های بسیار خوبی تولید می کنند. سرعت پردازنده مهمترین مشخصه آن است که اتفاقا مورد رقابت بین این دو شرکت سازنده نیز می باشد به طوری که هر چند ماه یک بار شاهد ورود پردازنده های سریعتری به بازار از جانب این شرکت ها هستیم. که البته باید توجه داشت که برای سرعت های بیشتر از 3.4 گیگاهرتز مشکل گرمای شدید تولید شده توسط پردازنده مشکلی بر سر راه تولید می باشد.
بهره وری انرژی یا استفاده بهینه از انرژی مطلب مهمی در زمینه پردازنده ها به ویژه در لپ تاپ ها می باشد، زیرا مستقیما بر روی مصرف انرژی کلی و در نتیجه باتری دستگاه تاثیر می گذارد. همین مطلب در زمان انتخاب بین پردازنده دو هسته ای یا چهار هسته ای باید مورد توجه قرار گیرد، هرچند که همچنان سرعت پردازش در درجه اول اهمیت قرار دارد.
از سال 2008 میلادی پردازنده های Core 2 Duo شرکت اینتل بهترین کارایی را داشته اند و این می تواند انتخاب مناسبی برای لپ تاپ شما باشد. با این وجود پردازنده های AMD نیز با فاصله بسیار نزدیکی در حال رقابت هستند. پردازنده های اینتل گران تر هستند به همین دلیل در مواردی که بودجه مشکل ساز باشد ممکن است پردازنده AMD که ارزانتر است انتخاب شود.
در هنگام خرید لپ تاپ با پردازنده Core 2 Duo با مشخصاتی نظیر موارد زیر برخورد می کنید. در ادامه به بررسی این مشخصات و مفهوم آنها می پردازیم.
Intel® Core™ 2 Duo Processor T7500 (2.20GHz, 800MHz, 4MB L2 cache)
Intel® Core™ 2 Duo Processor T7700 (2.40GHz, 800MHz, 4MB L2 cache)
گیج شدید نه؟ صبر کنید
در ساختار بالا از استاندارد سایت Dell برای پردازنده های شرکت اینتل استفاده شده است. از این ساختار برای معرفی و بررسی مشخصات پردازنده در هنگام خرید لپ تاپ استفاده می کنیم واز آنجا که این پردازنده ها از مقبولیت بسیاری برخوردار هستند بررسی آنها منطقی و مناسب هدف ما می باشد.
مشخصات پردازنده ذکر شده را می توان به قسمت های زیر تقسیم کرد:
سرعت پردازنده
حافظه سطح 2 کش(L2 Cache)
سرعت گذرگاه(یا FSB)
سرعت پردازنده (گیگا هرتز):
واحد اندازه گیری سرعت پردازنده گیگاهرتز می باشد که بیانگر تعداد عملیاتی است که پردازنده در ثانیه می تواند انجام دهد. پردازنده های دو هسته ای همانطور که از نامشان پیداست دارای دو هسته یا پردازنده می باشند که هر دو با سرعت یکسانی کار می کنند. بنابراین یک پردازنده اینتل Core 2 Duo 2.4GHz دارای 2 پردازنده با سرعت های یکسان 2.4 گیگاهرتز می باشد. هر دو شرکت اینتل و AMD دارای محصولات زیادی با نام های گاها گیج کننده ای هستند. به طور مثال پردازنده 2 گیگاهرتز Celeron(سلرون) اینتل به خوبی پردازنده 2 گیگا هرتز Pentium (پنتیوم) اینتل نیست و این به خاطر حافظه کش و سرعت گذرگاه (در ادامه مورد بررسی قرار می گیرند) کمتر مدل سلرون می باشد.
حافظه سطح 2 کش (L2 Cache):
در واقع این حافظه به عنوان حافظه ای کمکی به کمک پردازنده می آید و اطلاعاتی را که به صورت تکراری توسط پردازنده استفاده می شوند را در اختیار آن قرار می دهد. این حافظه از حافظه سیستم سریعتر است و می تواند به طور قابل ملاحظه ای کارایی پردازنده را در عملکردهای زیادی بهبود بخشد. با وجود این حافظه، پردازنده نیازی ندارد برای گرفتن اطلاعات تکراری به حافظه اصلی (که کندتر از حافظه کش است) یا دیسک سخت(hard drive) که بسیار کند تر است مراجعه کند، به همین دلیل است که توجه به مقدار حافظه کش در هنگام خرید از موارد اساسی در مشخصات پردازنده محسوب می شود. به طور کلی هر چه مقدار این حافظه بیشتر باشد بهتر است.
در پردازنده 2 هسته ای حافظه کش بین دو پردازنده تقسیم می شود. برای مثال اگر حافظه کش برابر 4 مگابایت باشد سهم هر پردازنده 2 مگابایت خواهد بود. حافظه کش به میزان 4 مگابایت مقدار مناسبی محسوب می شود، هر چند که حتی مقدار 2 مگابایت نیز قابل قبول است. ولی مقادیر کمتر از 2 مگابایت توصیه نمی شود.
FSB یا سرعت گذرگاه :
FSB گذرگاهی است که پردازنده را به حافظه اصلی سیستم (RAM) وصل می کند. هر چه این گذرگاه سریعتر باشد تبادل اطلاعات بین پردازنده و حافظه سریعتر انجام می شود و باعث بهبود عملکرد سیستم می شود. هر چه سرعت گذرگاه بیشتر باشد کارایی سیستم شما بهتر خواهد بود. سرعت گذرگاه بر حسب مگاهرتز بیان می شود و اعدادی مانند 533MHz, 667MHz و یا 800 مگاهرتز از جمله مقادیر موجود برای این مشخصه می باشند.
پردازنده های نسل 2 شرکت اینتل:
در این قسمت شما را با پردازنده های نسل جدید معروف به سری core از شرکت اینتل آشنا می کنیم. این پردازنده ها را نسل 2 پردازنده ها می نامند که بر پایه ی تکنولوژی های Turbo Boost و Hyper Threading به برنامه ها و پروتوکل های نیازمند به امنیت بالا این امکان را می دهند که به صورت کارآمد به کار خود ادامه دهند، بدون اینکه بر قابلیت عملکرد شما تاثیر منفی داشته باشند (وبسایت شرکت اینتل)
این پردازنده های جدید در حال حاضر با نام های core i 3 ، core i 5 و core i 7 در بازار و از جمله در لپ تاپ ها در دسترس می باشند.دسته بندی جدید شامل اعدادی که تنها نماینگر تعداد هسته ها باشد نیست، بلکه اینتل سه سطح کارایی شامل سطح پایین، سطح میانی و سطح بالای کارایی را به ترتیب به این نام ها اختصاص می دهد. به صورت کلی اینتل در مقایسه این تکنولوژی جدید با سایر تولیدات خود به صورت زیر عمل می کند.
پردازنده سلرون: یک ستاره
پردازنده پنتیوم: دو ستاره
پردازنده Intel Core i 3: سه ستاره
پردازنده Intel Core i 5: چهار ستاره
پردازنده Intel Core i 7: پنج ستاره
ویژگی مشترک این سری جدید یک کنترلرحافظه DDR3 مجتمع و رابط های PCI Express و Direct Media بر روی پردازنده است که جایگزین FSB در سری های قبلی شده است. همچنین تمام این پردازنده ها دارای 256 کیلو بایت کش سطح 2 به ازای هر هسته و بیشتر از 12 مگابایت کش سطح 3 (L3 Cache) اشتراکی می باشند(وبسایت اینتل).
ویژگی های این سری ها به صورت زیر می باشند:
Intel Core i 3:
این پردازنده از تکنولوژی Hyper-Threading استفاده می کند و دارای 2 هسته با قابلیت انجام کارهای چندگانه تا 4 عملکرد به صورت همزمان می باشد.
Intel Core i 5:
قابلیت بالاتری نسبت به پردازنده قبلی دارد و از تکنولوژی Turbo Boost استفاده می کند. دارای 4 هسته و انجام کارهای چندگانه تا 4 عملکرد به صورت همزمان می باشد که سرعت بیشتری را زمانی که به آن نیاز باشد در اختیار شما می گزارد در حالی که دارای مشخصات امنیتی می باشد که به حفاظت از اطلاعات و داده های شما کمک می کند.
Intel Core i 7:
این پردازنده از تکنولوژی های Turbo Boost و Hyper-Threading استفاده می کند وبهترین کارایی را در بیشتر کاربردها(نرم افزارهای) پرتقاضا ارایه می کند. دارای 4 هسته می باشد که انجام کارهای چندگانه تا 8 عملکرد به صورت همزمان را ممکن می سازد و نیز دارای کش سطح 3 نیز می باشد.
2- حافظه اصلی(حافظه با دسترسی تصادفی یا RAM)
حافظه اصلی یا حافظه با دسترسی تصادفی به حافظه سیستم اشاره می کند و مقادیر آن معمولا بر حسب واحد مگاهرتز بیان می شود. حافظه سیستم تاثیر بسیار زیادی بر کارایی سیستم شما دارد و از این رو بعد از پردازنده مهمترین قسمت سیستم شما خواهد بود که بر کارایی کلی سیستم شما موثر است. از آنجایی که در هنگام خرید لپ تاپ RAM سیستم شما از ابتدا بر روی سیستم نصب شده است و شما نیز به احتمال زیاد قصد تغییر آن را برای مدتی نخواهید داشت ، بهتر است سیستم با بالاتربن RAM موجود انتخاب شود. به طور کلی با توجه به اینکه اکثرا از سیستم عامل های ویندوز ویستا و ویندوز7 استفاده می شود مقادیر رم کمتر از 2 گیگابایت اصلا توصیه نمی شود.
در هر صورت شما پس از خرید لپ تاپ در صورتی که مایل به ارتقای رم آن باشید می توانید به راحتی این کار را انجام دهید. شما تنها باید این رم جدید را خریداری کرده و آن را با کمک یک شخص نسبتا حرفه ای بر روی سیستم خود نصب کنید(توجه داشته باشید این کارها اگر قبل از پایان یافتن مدت گارانتی صورت گیرد حتما باید توسط شرکت گارانتی کننده صورت گیرد، در غیر این صورت شرکت گارانتی کننده اشکالات احتمالی را پشتیبانی نخواهد کرد)
3- هارد دیسک
دیسک سخت جایی است که تمام برنامه ها، سیستم عامل و فایل ها ی شما آنجا ذخیره می شوند. واحد اندازه گیری این حافظه گیگا بایت می باشد. به طور کلی دو نوع هارد دیسک از نظر تکنولوزی ساخت وجود دارد. SATA و SSD.
برای کسانی که به آخرین تکنولوژی ها ی موجود علاقمندند، در این قسمت چیز دیگری وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد. با وجود اینکه در حال حاضر بیشتر لپ تاپ ها از هارد دیسک های SATA استفاده می کنند، ولی نوع جدیدتری از هارد دیسک ها نیز موجود است که SSD نام دارد. این هارد دیسک ها برخلاف هارد های SATA دارای قسمت های چرخان نیستند و انرژی کمتری مصرف می کنند.(همانند فلش های USB) سرعت دستیابی به اطلاعات در هارد های اس اس دی در مقایسه با ساتا بیشتر است، که مثلا امکان بوت سریعتر وسیله را فراهم می کند. ولی با این حال هارد های SSD دارای مشکلاتی نیز هستند که بزرگترین آنها قیمت بالای آنها می باشد.
به طور کل کلی، در حال حاضر دلیل قوی برای انتخاب SSD به جای SATA وجود ندارد مگر اینکه شما به سبکترین لپ تاپ و به صرفه ترین آن از نظر باتری نیاز داشته باشد و در عین حال هزینه آن برایتان مهم نباشد!
از آنجا که تقریبا تمام هاردهای موجود از نوع اول می باشند، به بررسی این نوع هارد می پردازیم. در هنگام بررسی و انتخاب یک دیسک سخت معمولا دو مشخصه مد نظر قرار می گیرند که عبارتند از ظرفیت دیسک و سرعت دست یابی به اطلاعات. سرعت دستیابی به صورت تعداد دور دیسک در دقیقه(RPM) بیان می شود.
تمام اطلاعاتی که شما در سیستم خود ذخیره خواهید کرد در دیسک سخت قرار می گیرد و بنابراین شما بر حسب استفاده ای که از سیستم خود خواهید داشت مقدار بیشتری از آن را نیاز خواهید داشت. کسانی که علاقه به ذخیره فایل های صوتی و تصویری دارند باید توجه داشته باشند که بیشترین مقدار ممکن را انتخاب کنند(معمولا در لپ تاپ این مقدار 500 گیگابایت می باشد). اما برای کسانی که با فایل های متنی و پرونده های اداری سر و کار دارند مقادیر کمتر کافی خواهد بود. به طور کلی مقدار هارد دیسک بسیار حیاتی محسوب نمی شود زیرا شما در هرزمان که نیاز به فضای بیشتر برای اطلاعات خود داشته باشید می توانید از هاردهای خارجی (اکسترنال) که با ظرفیت های خیلی بالا در دسترس می باشند استفاده کنید. برای کسانی که اطلاعات مهم و حیاتی بر روی لپ تاپ خود دارند در هر صورت داشتن یه هارد خارجی برای گرفتن پشتیبان کاری عاقلانه خواهد بود(هزینه اضافی باید در نظر گرفته شود)
سرعت هارد دیسک
بررسی سرعت دیسک سخت SATA از دو نظر صورت می گیرد. اول اینکه سرعت های پایین تر نظیر 5400 RPM به توان کمتری نیاز دارند و این به معنی باتری با دوام تر خواهد بود. از سوی دیگر کسانی که قصد کار کردن با فایل های صوتی و تصویری و ویرایش آنها را دارند نیاز به هارد دیسک با سرعت های بالاتر دارند. به طور کلی برای کاربران عادی سرعت های معمول کافی خواهد بود.
کارت گرافیک حاوی یک واحد پردازنده گرافیکی می باشد که به طور مستقل از پردازنده اصلی کار می کند. این پردازنده بیشتر کارهای گرافیکی حرفه ای را که امکان مشاهده جزیات ریز را بر روی صفحه نمایش فراهم می کند. در لپ تاپ ها دو نوع گرافیک وجود دارد که عبارتند از گرافیک تجمیع شده و گرافیک تخصیص یافته(Dedicated). گرافیک تجمیع شده نوع معمول و ارزان قیمت در لپ تاپ ها محسوب می شود. در این نوع گرافیک به جای استفاده از کارت گرافیکی جداگانه، پردازنده گرافیکی به صورت یک واحد تجمیع شده برروی برد اصلی سیستم ساخته می شود. این نوع گرافیک معمولا از حافظه RAM سیستم به صورت مشترک با پردازنده اصلی استفاده می کند. به عنوان مثال برای سیستمی با رم 1 گیگابایت گفته می شود که گرافیک آن 256 مگابایت به صورت مشترک (share) با پردازنده اصلی از حافطه استفاده می کند. این بدان معنی است که 256 مگابایت از حافظه می تواند برای کارهای گرافیکی مورد استفاده قرار گیرد و تنها 744 مگابایت از رم برای سیستم عامل باقی می ماند. کارت های گرافیکی تخصیص یافته از RAM مخصوص خود استفاده می کنند که باعث عملکرد سریعتر آنها می شود. سیستم عامل آزاد است از رم خود به تنهایی برای تمامی اعمال خود استفاده کند و گرافیک های از این نوع قادر به انجام کارهای پیشرفته تری هستند(نظیر بازی های رایانه ای پیشرفته). بنابراین در هنگام خرید مهم تر است که ابتدا به میزان رم مستقل گرافیکی توجه داشت و در مرحله بعد به مقدار رم مشترک ان دقت داشت.
فارغ التحصیل مهندسی الکترونیک از دانشگاه کردستان است
لیست پست های آراس عظیمی پناه
از مطلب خوبتون ممنون
لطفا اگه می شه بگین بین i pad و lap top کدام بهتر است