درادامه راهنمای خرید تلفن هوشمند در این قسمت به معرفی سیستم عامل های مختلف می پردازیم. شناخت کامل و دقیق سیستم عامل های مختلف از نکات بسیار مهم در انتخاب تلفن هوشمند است. شما باید با شناخت انواع سیستم عامل ها، با توجه به علاقه و نیازتان سیستم عامل مورد نظر خود را انتخاب کنید، در این صورت از کسانی نخواهید بود که پس از مدت کوتاهی به دلیل نارضایتی از سیستم عامل گوشی خود مجبور به عوض کردن آن می شوند.
7 - نرم افزار:
سیتم عامل: تلفن های هوشمند به سیستم عامل ها، که برای برآورده کردن نیازهای تکنیکی تلفن های موبایل توسعه یافته اند، مجهز هستند. مشهورترین سیستم عامل های تلفن های هوشمند عبارت اند از سیستم عامل iPhone شرکت Apple، سیتم عامل Android شرکت Google، سیستم عامل WebOS شرکت Palm، RIM’s Blackberry، سیستم عامل Symbian شرکت نوکیا، سیستم عامل Mobile OS شرکت Microsoft (ورژن کوچکتر سیستم عامل مشهور ویندوز). سیتم عامل Linux نیز توسط تعداد کمی از تولید کنندگان تلفن های هوشمند استفاده شده است. بغیر از محصولات Microsoft ، تمام سیستم عامل های ذکر شده بالا به صورت بروز وجود دارند و سیتم عامل های قوی محسوب می شوند.
در ادامه ویژگی های هر کدام از سیستم عامل های موجود بررسی می شود.
سیستم عامل web شرکت اچ پی (HP webOS):
این سیستم عامل بر اساس لینوکس و برای تلفن های هوشمند طراحی شده است. WebOS ابتدا برای تلفن های هوشمند شرکت palm طراحی شده بود و در حال حاضر در اختیار Hewlett-Packard می باشد. بر خلاف سایر سیستم عامل های برپایه لینوکس (مانند اندروید، سیمبین، و MeeGo) سیستم عامل webOS به صورت اختصاصی در اختیارشرکت HP می باشد. اجازه استفاده از این سیستم عامل برای هیچ تولید کننده دیگری داده نشده است. این ویژگی به شرکت HP امکان داده است که بتواند سخت افزار و نرم افزار پشتیبانی شده توسط این سیستم عامل را کنترل کند. در حال حاضر سیستم عامل webOS تنها بر روی دو تلفن هوشمند Pixi و Pre که هر دو توسط Hewlett-Packard توللید شده اند، استفاده می شود. webOS برای استفاده ویژگی های صفحه لمسی و واسط اشاره ای و نیز صفحه کلید فیزیکی ساخته شده است. این سیستم عامل از صفحه کلید مجازی پشتیبانی نمی کند. صفحه نمایش در اطراف یک سری کارت سازماندهی شده است. این کارت ها مشابه پنجره ها در سیستم عامل windows می باشند. کارت ها امکان پریدن از برنامه در حال اجرا به برنامه دیگر را به آسانی امکان پذیر می کنند.
سیتم عامل Microsoft Windows Phone7 OS:
Phone 7 آخرین سیستم عامل شرکت مایکروسافت برای تلفن های هوشمند می باشد. این سیستم عامل برای استفاده ویژگی های صفحه لمسی و واسط اشاره ای ساخته شده است. این سیستم عامل همچنین از صفحه کلید مجازی یا فیزیکی و نیز دستورات صوتی پشتیبانی می کند.
شرکت مایکروسافت به سختی ظاهر و احساسی که از کار کردن با این سیستم عامل به شما دست می دهد را کنترل می کند، به همین دلیل تولید کنندگان تلفن برخلاف سیستم عامل اندروید نمی توانند این سیستم عامل را برای تلفن های ساخت خود سفارشی کنند. رابط کاربری برای همه دستگاه ها یکسان می باشد. شرکت مایکروسافت امیدوار است که رابط کاربری یکسان و بدون تغییر در تلفن های هوشمند مختلف باعث مقبولیت آنها در نزد مصرف کننده شود.
سیتم عامل iPhone شرکت آیفون (iPhone OS):
سیستم عامل iPhone از این لحاظ که تنها برای استفاده توسط یک نوع تلفن خاص ساخته شده است منحصر به فرد می باشد. در نتیجه این امر طراحان شرکت Apple قادر شده اند که واسط کاربری را ساده و در دسترس طراحی کنند. به عنوان مثال، نخستین تلفنی که توانست رابط کاربری صفحه نمایش لمسی را با رابط اشاره ای ترکیب کند تلفن همین شرکت بود. طراحی صفحه نمایش بسیار ساده و سازگار است که فهمیدن ، استفاده از آن و هدایت آن را بسیار آسان می کند. این نوع تلفن همچنین دارای تعداد بسیار کمی کلید می باشد. کلید های موجود در جای متناسب قرار گرفته اند و استفاده از آنها بسیار ساده است. نتیجه تمام این موارد، تلفنی بسیار جالب توجه و مبتکرانه است. سیستم عامل iPhone از نظر اینکه از هیچ نوع صفحه کلید فیزیکی پشتیبانی نمی کند نیز از سایر تلفن های هوشمند متمایز است. این سیستم عامل تنها از صفحه کلید لمسی استفاده می کند.
سیستم عامل اندروید شرکت گوگل (Android OS):
مهمترین مشخصه منحصر به فرد سیستم عامل اندروید انعطاف پذیری آن است. این سیستم عامل برای استفاده بر روی تعداد بسیاری از تلفن های ساخته شده توسط شرکت های تولید کننده مختلف ساخته شده است. از آنجایی که اندروید یک سیستم عامل کد باز است، سفارشی کردن آن به سادگی صورت می گیرد.این ویژگی به شرکت های تولید کننده تلفن امکان می دهد که واسط کاربری متفاوتی برای هر کدام از تلفن های خود داشته باشند. بیشتر تولیدکنندگان تلفن واسط کاربری را اصلاح می کنند، بنابراین هر کدام از محصولات آنها می تواند از محصولات رقیبان آنها متفاوت باشد. به همین دلیل است که تلفن های دارای سیستم عامل اندروید مشابه همدیگر نیستند و نیز به صورت متفاوتی کار می کنند.
سیستم عامل RIM شرکت شرکت بلاکبری (RIM OS):
سیستم عامل جدید شرکت بلاکبری برای پشتیبانی دو نوع مختلف تلفن طراحی شده است. بر خلاف تعداد بسیار استفاده کنندگان بلاکبری، سیستم عامل RIM اقدام به بروزکردن تلفن های سنتی خود که برپایه استفاده از کلیدهای فیزیکی است، پرداخته است. بلاکبری همچنین اقدام به فروش تلفن های دارای رابط کاربری اشاره ای با صفحه نمایش لمسی کرده است.رابط کاربری سنتی بلاکبری عبارت است از یک صفحه نمایش کوچک غیر لمسی، صفحه کلید فیزیکی و تعدادی کلید هدایتی که در جای مناسب قرار گرفته اند به همراه گلوله هدایتی(مانند آنچه که در برخی مدل های گوشی های HTC دیده می شود) بر روی تلفن. اما طراحی جدید این شرکت عبارت است از یک صفحه نمایش بزرگ لمسی، رابط کاربری اشاره ای با صفحه کلید مجازی و پد لمسی، و نیز دستورات صوتی.
سیستم عامل سیمبین (Symbian OS):
سیستم عامل سیمبین یک سیستم عامل کد باز است که برای تلفن های هوشمندی که بر پایه لینوکس هستند طراحی شده است. این سیستم عامل ابتدا توسط تلفن های نوکیا استفاده شد ولی امروزه توسط محصولات بسیاری از شرکتهای تولیدکننده تلفن همراه استفاده می شود. همانند بسیاری از دیگر سیسم عامل ها سیمبین نیز برای استفاده از صفحه نمایش لمسی، رابط کاربری اشاره ای، دستورات صوتی و صفحه کلید های مجازی و فیزیکی طرلحی شده است. از آنجا که این سیستم عامل کد باز می باشد و می تواند به آسانی سفارشی شود، ظاهر رابط کاربری آن می تواند از یک دستگاه به دستگاه دیگر کاملا متفاوت باشد.
سیستم عامل (MeeGo OS):
همانند سیستم عامل های اندروید، سیمبین و webOS سیستم عامل MeeGo نیز بر پایه لینوکس است. اولین نسخه تجاری این سیستم عامل در حال حاضر به بازار تلفن هوشمند عرضه شده است. میتوان انتظار دیدن تلفن های هوشمند قدرتمند دارای سیستم عامل MeeGo را در سال 2011 داشته باشیم.
در اینجا مشتراکاتی را که تمام سیستم عامل های تلفن های هوشمند دارند را ذکر می کنیم.
-تمام سیستم عامل های تلفن های هوشمند مدرن اجازه سفارشی کردن صفحه نمایش را به شما می دهند( مانند تم پس زمینه مه در هنگام روشن شده صفحه نمایش داده می شود و نیز محل قرار گیری آیکن ها و برنامه های کاربردی بر روی صفحه اصلی تلفن)
-تمام سیستم عامل های تلفن های هوشمند مدرن از امکان عکاسی دیجیتال پشتیبانی می کنند (دارا بودن یک یا دو دوربین داخلی، فلاش و پایدار ساز تصویر، فوکوس اتوماتیک و بزرگنمایی دیجیتال )
-تعداد سیستم عامل های موبایل مدرن (iPhone و اندروید) که از قابلیت ویدیوی دیجیتال(ضبط ویدیو، پخش ویدیو و نیز چت ویدیویی) پشتیبانی می کنند در حال افزایش است. ولی با این وجود این ویژگی هنوز توسط webOS و Windows Mobile پشتیبانی نمی شود.
-بجز سیتم عامل webOS تمام سیستم عامل های تلفن هوشمند از دستورات صوتی پشتیبانی می کنند.
-تمام سیستم هامل های تلفن هوشمند دارای آلارم و آگاه ساز (notification) هستند. Apple در هر زمان یکی را نمایش می دهد و اندروید دارای نوار اعلان است می تواند به طور همزمان چند اعلان را نمایش دهد.
-همه تلفن های هوشمند دارای تعداد زیادی برنامه های کاربردی داخلی هستند. برنامه های کاربردی اضافی را می توان از فروشگاه های آنلان دانلود و نصب کرد. تعداد و بزرگی کتابخانه های نرم افزار(بویژه نرم افزارهای مجانی) که توسط هر فروشگاه آنلاین عرضه می شود یکی از مهمترین عوامل تمایز بین محصولات مختلف می تواند باشد.
-تمام سیستم عامل های تلفن های هوشمند قابلیت عملکرد چندگانه (انجام همزمان چند کار یا برنامه کاربردی و به اشتراک گزاری داده بین این برنامه ها ) را دارند. با این وجود قابلیت Windows Mobile در عملکرد چندگانه محدود است. بعنوان مثال این سیستم عامل اجازه اجرای برنامه سوم در پس زمینه را در حالی که برنامه های درحال اجرای دیگر از این صفحه نمایش استفاده می کنند، را نمی دهد. کاربران مجبورند از طریق رابط صفحه نمایش لمسی از یک برنامه به برنامه دیگرسویچ کنند.
-همه تلفن های هوشمند به همراه تعدادی نرم افزار از پیش نصب شده عرضه می شوند. لیست نرم افزارهای از پیش نصب شده معمولا شامل پخش کننده موسیقی، مرورگر وب، دفترچه آدرس، تقویم و نیز مرورگر و ویرایشگرهای فایل های مورد استفاده می باشد.
-بجز Windows Mobile به عنوان یک استثنای قابل توجه، همه سیستم عامل های تلفن هوشمند به کاربر اجازه بریدن، کپی و چسپاندن داده را از یک برنامه کاربردی به سایر برنامه ها می دهند.
-قابلیت استفاده از ایمیل و پیام متنی در همه تلفن های هوشمند وجود دارد.
-تمام تلفن های هوشمند مدرن امکان جستجویی جامع را دارند. این امکان یافتن داده و اطلاعات دفترچه آدرس را بسیار آسان می کند
-تمام سیستم عامل ها ی تلفن های هوشمند از صفحه کلید مجازی و فیزیکی و نیز صفحه کلید عددی پشتیبانی می کنند.
-تمام تلفن های هوشمند می توانند با کامپیوتر خانگی یا لپ تاب همزمان شوند ولی میزان موفقیت این همزمانی برای مدل های مختلف متفاوت است.
-بیشتر تلفن های هوشمند(معمولترین آنها iPhone و تلفن های اندروید) می توانند به عنوان کنترل لپتاب مورد استفاده قرار گیرند.
-تمام سیستم عامل های تلفن هوشمند از قابلیت به اشتراک گزاری فایل پشتیبانی می کنند.
-بیشتر سیستم عامل های تلفن هوشمند (مخصوصا بلاکبری و اندروید) امکان اضافه کردن فولدر به و حذف کردن فولدر از صفحه اصلی را به کاربر می دهند.
-تمام سیستم عامل های تلفن های هوشمند مدرن دارای رابط کاربری اشاره ای که بر روی صفحه نمایش لمسی قرار دارند هستند. با این وجود هیچ دو رایط اشاره ای یکسان نیستند. این مساله دقیقا مانند تفاوت بین رابط های کاربری سیستم عامل های ویندوز، مکینتاش و لینوکس د رکامپیوتر ها می باشد. به مشتریان و کاربران توصیه می شود قبل از انتخاب و خرید با هر کدام از این واسط هاتی کاربری آشنا شوند تا ببینند که کدام یکی برای آنها مناسب تر است.
-تمام تلفن های هوشمند دارای سنسورهای حرکتی داخلی می باشند(شتاب سنج). زمانی که داده های سنسور حرکتی شتاب سنج تلفن با عقربه دیجیتال داخلی آن و نیز با برج تلفن یا GPS همانگ شود، تلفن هوشمند قادر به شناسایی موقعیت خود می شود. این ویژگی یکی از مهمترین ویژگی هایی است که باعث می شود تلفن های هوشمند دارای درک بنظر برسند.
برنامه های کاربردی(Applications-Apps):
همه تلفن های هوشمند به همراه تعداد زیادی نرم افزار های از پیش نصب شده عرضه می شوند. نرم افزار های بیشتر را می توان به راحتی تهیه کرده و بر روی گوشی نصب کرد. تعداد زیادی از نرم افزار های سودمند را می توان مستقیما از طریق فروشگاه های آنلاین و سایت شرکت سازنده تهیه کرد.
نرم افزارهای زیادی وجود دارند که به شما امکان مشاهده و ویرایش بیشتر فرمت های مشهور فایل را که معمولا ضمیمه ایمیل هاهستند، را می دهند. این قابلیت مخصوصا برای کاربرانی که نیاز دارند ایمیل های خود را بر روی گوشی خود بررسی کنند و همزمان بر روی فایل های ضمیمه کار کنند بسیار مناسب است.در ادامه لیستی از تعدادی از نرم افزار هایی که معمولا بر روی تلفن های هوشمند از پیش نصب شده اند، ارائه می شود.
-تقویم
-یادداشت ها
-ماشین حساب
-ساعت و ساعت بیدار باش داخلی
-نرم افزار هماهنگ ساز(همزمان ساز) یا پشتیبان گیر مانند iDesk، SugarSynch، Dropbox، MobileMe یا Box.net
-نرم افزارهای آفیس مانند Google Docs، Microsoft Office )شامل Exel، Word و PowerPoint)، Apple’s iWork یا DataViz’ Docs To Go
-مرورگر فایل مانند Adobe Acrobat (برای مرور فایل های با فرمت PDF)
-مرورگر کتاب الکترونیکی مانند Amazon’ Kindle Reader، Microsoft’s Reader و Apple’s iBook Reader
-سرویس های ایمیل مانند Microsoft Outlook و Google Gmail
-مرورگر های اینترنت مانند Google’s Android browser، Palm’s WebOS browser، RIM’s Blackberry browser، Microsoft’s Internet Explorer Mobile browser، Apple’s Safari browser و Open Software’s Opera Mobile browser
-جستجوی آنلاین (شامل جستجوی با استفاده از صدا)
-نرم افزار فشرده سازی فایل، برای فشرده سازی و استخراج مجدد فایل های با فرمت .ZIP
-نرم افزار GPS و مسیر یاب داخلی (شامل نقشه ها و جستجوی موقعیت)
-بازی های ویدیویی
-برخی از تلفن های پیشرفته دارای نرم افزار تشخیص چهره می باشند.
نرم افزار مرور کتاب الکترونیکی(eBook Reader):
بیشتر تلفن های هوشمند دارای نرم افزار از پیش نصب شده برای خواندن کتاب الکترونیکی هستند. تعدادی نیز این امکان را ندارند و این به عهده کاربر است که این نرم افزار را تهیه و نصب کند.
نرم افزار ویرایش تصویر:
تعدادی از تلفن های هوشمند دارای نرم افزار از پیش نصب شده برای ویرایش عکس هستند که امکان بریدن، چرخاندن و نوشتن بر روی عکس را برای کاربر فراهم می کند.
نرم افزار تبدیل متن به گفتار:
بسیاری از تلفن های هوشمند به همراه نرم افزار تبدیل متن به گفتار که می تواند متن پیام های مشخصی را بخواند و آن را به صورت صوتی بیان کند، عرضه می شوند.به این امکان TTS(Text-to-Speech) گفته می شود.این قابلیت برای کسانی که در هنگام رانندگی از گوشی استفاده می کنند(از طریق هندزفری) و کسانی که از نظر بینایی مشکل دارند بسیار مفید است. TTS تقریبا ویژگی جدیدی است و بیشتر تولیدکنندگان گوشی، توسعه دهندگان نرم افزار را تشویق می کنند که در جهت بهبود قابلیت این نرم افزارها فعالیت کنند. با توجه به محبوبیت اولیه نرم افزار های TTS می توان انتظار داشت که در آینده نزدیکی این ویژگی جای خود را در بازار پیدا کند.